Officiële opening – 20 april 2024

  • Berichtcategorie:Nieuws

Op vrijdag 19 april 2024 werd het "Maison du Cyclisme Liège-Bastogne-Liège" ingehuldigd in aanwezigheid van politieke vertegenwoordigers van de Gemeenschap, het Gewest, de Provincie en de gemeenten van Ourthe-Vesdre-Amblève, andere persoonlijkheden, verzamelaars en betrokkenen bij het project.

De officiële opening werd bijgewoond door enkele van de grootste namen in de wielersport: Eddy MERCKX, Bernard HINAULT, Philippe GILBERT, Ferdinand BRACKE, Laurent JALABERT, Thor HUSHOVD, Wilfried NELISSEN, Dirk DE WOLF, Accacio DA SILVA, Marc GOMEZ, Axel MERCKX, Fumiyuki BEPPU, Walter DALGAL, Cyril SAUGRAIN, Joseph BORGUET, Bernard BOURGUIGNON, Peter SCHROEN.

Inhuldiging-Fietscentrum Luik Bastenaken Liège Aywaille - Inhuldiging-Fietscentrum Luik Bastenaken Liège Aywaille - grote kampioenen

Dit wielerhuis, dat sinds 20 april open is voor het grote publiek en helemaal gewijd is aan de kleine koningin, bevindt zich in Sougné-Remouchamps, op de begane grond van het voormalige Hôtel de la Grotte. Het is een project dat sinds 2017 beetje bij beetje is opgebouwd onder de menselijke en financiële impuls van de provincie Luik en de gemeente Aywaille.

Dit project heeft als doel het aqualongtoerisme te promoten, dat ook wordt ondersteund door Wallonië, het Commissariat Général au Tourisme en Visit Wallonia. Het wil ook het fietsen promoten, dat zo populair is in de vallei van de Amblève.

Het Maison du Cyclisme, het enige in zijn soort in Wallonië, dompelt het publiek onder in het hart van de wielerwedstrijden: zowel toeschouwers als spelers, de toeschouwers wandelen door de 8 ruimtes verspreid over 300 m².

  • Geschiedenis: de geschiedenis van het wielrennen en de geschiedenis van wielerwedstrijden
  • De stand van de commentatoren: alsof je er zelf bij was, met een quiz over wielrennen op verschillende niveaus;
  • Zone Grote Kampioenen: de muur van grote kampioenen presenteert de 5 monumenten en andere grote wedstrijden, evenals de 3 grote rondes, met speciale aandacht voor de Doyenne en de Tour de France voor de eerste tijdelijke tentoonstelling;
  • Vertrekzone :  een presentatie van de teams en hun renners, met een inschrijftafel;
  • Zone Philippe GILBERT: een persoonlijk onthaal door de kampioen zelf en een onderdompeling in de côte de la Redoute met hem via een virtuele helm of zelfs een virtuele fiets voor de sportievelingen;
    Ruimte voor technologische ontwikkelingen: de evolutie van verschillende fietsonderdelen door de eeuwen heen;
  • Projectieruimte: deze ruimte zal ook flexibel genoeg zijn om verschillende soorten evenementen te organiseren (schoolbezoeken, persconferenties, presentaties van evenementen, enz.) en zal ook thematische en tijdelijke tentoonstellingen kunnen huisvesten;
  • Podium-fotomaton gebied

Mythische voorwerpen, van fietsen uit verschillende tijdperken tot medailles en truien, worden tijdens het bezoek tentoongesteld.

Met zijn originele scenografie en innovatieve technologieën is dit museum ludiek, educatief en toegankelijk voor iedereen.
Het Maison du Cyclisme wordt beheerd door de gemeente Aywaille en het Maison du Tourisme Ourthe-Vesdre-Amblève.

De nabijheid van de toeristische trekpleisters van de stad (Maison du Tourisme Ourthe-Vesdre-Amblève en Grottes de Remouchamps) en de ligging op de route van de Doyenne des classiques maken van dit project een referentiepunt voor zachte mobiliteit in de regio (ritten, verhuur, enz.).

Praktische informatie: :

Het Wielercentrum van Luik-Bastenaken-Luik is open vanaf zaterdag 20 april van 10u tot 17u.

Openingstijden: elke dag van 10.00 tot 17.00 uur, zelfs op zondag, behalve op donderdag en vrijdag, dan is het geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Page Facebook : Maison du Cyclisme Liège-Bastogne-Liège
Mail : maisonducyclisme@aywaille.be

Uiteindelijk zal het mogelijk zijn om gecombineerde tickets te kopen met de Grotte de Remouchamps en andere toeristische operators.