Het "Maison du Cyclisme"

Ontdek het wielercentrum

Het « Maison du cyclisme Liège-Bastogne-Liège »  is ideaal gelegen in het hart van het dorp Sougné-Remouchamps, vlak naast de grot en het « Maison du Tourisme Ourthe-Vesdre-Amblève ».

Dankzij  de strategische plek op de route van de wielerronde “Luik-Bastenaken-Luik” en op een steenworp afstand van de voet van de Redoute, heeft het « Maison du Cyclisme » alles om je in de racesfeer te brengen en je onder te dompelen in de geschiedenis van de wielersport en in het bijzonder  in de wielercompetitie

In verschillende ruimtes ontdek je collectiestukken die even zeldzaam als ongebruikelijk zijn, maar ook een veelheid aan informatie die op een leuke en originele manier wordt gepresenteerd.

De opzet van het thema is leerzaam en tegelijkertijd aantrekkelijk, zodat het bezoek op een prettige manier plaatsvindt.

Het « Maison du cyclisme Liège-Bastogne-Liège » zal ook zijn uiterste best doen om actuele gebeurtenissen in de kijker te zetten, meerdere disciplines te belichten en het verhaal van grote kampioenen te vertellen. Gedurende tijdelijke tentoonstellingen worden vele andere andere thema’s aangesneden, zodat je nog eens terug kunt komen om spelenderwijs nog meer over wielrennen te leren.

La Maison du Cyclisme à Aywaille - Façade bâtiment - Cyclisme Aywaille

Grote races maken geweldige kampioenen en grote kampioenen maken geweldige races.


De 5 grote monumenten, andere bijzondere races, de wereldkampioenschappen en de 3 grote rondes zullen geen geheimen meer voor je hebben.

Remco - La Redoute - LBL 2023- Doyenne - Maison du Cyclisme Aywaille, musée, vélo
©A.S.O. : Maxime_Delobel

Het « Maison du Cyclisme Liège Bastogne Liège » is zo ontworpen dat bezoekers zich kunnen onderdompelen in de bijzondere sfeer van wielerwedstrijden.

Documenten en historische voorwerpen zullen je in staat stellen de ontwikkeling van de wielercompetitie te begrijpen. Vanaf de presentatie van de renners op het podium tot aan de commentatorencabine, inclusief decoratie en verfijnd geluid en licht, beleef je een volledige onderdompeling.

Bijzondere collectiestukken

Je ontdekt stukken die even zeldzaam als ongebruikelijk zijn. Ze komen uit de verzameling van gepassioneerde verzamelaars, uit het Museum van het Waalse Leven van de Provincie Luik, het « Maison de la Mémoire du cyclisme », de Belgische wielersport en zijn uitgeleend door talrijke kampioenen, waaronder Philippe Gilbert persoonlijk.

Maison du Cyclisme- Peintures-cycliste-DEMEULENAERE - objets de collection - Collectors' items - cyclisme aywaille musée, vélo
© André DEMEULENAERE

Het « Maison du Cyclisme Liège-Bastogne-Liège » zal tijdelijke tentoonstellingen organiseren met afwisselende thema’s, allen verband houden met fietsen.

Bij de opening zal de nadruk liggen op de oudste wielerwedstrijd : Luik-Bastenaken-Luik, maar ook op de Tour de France en zijn bijzondere relatie met de Provincie Luik.