Tijdelijke tentoonstellingen: De Tour de France

  • Berichtcategorie:Nieuws

Ook de Tour de France wordt niet vergeten, en meer in het bijzonder de relatie met de provincie Luik. De Grande Boucle is hier 15 keer aangekomen en 16 keer vertrokken. De Tour kwam voor het eerst aan in Luik op 23 juli 1948 (de overwinning van Bartali) en vertrok de volgende dag weer. De laatste keer was in 2017, met een aankomst in Luik op 2 juli (overwinning van Kittel) en een start in Verviers op 3 juli. De Grande Boucle telde nog 15 finishes en 16 starts.

Een aantal Luikse renners nam deel aan de Grand Tour, en sommige waren bijzonder goed. Je kunt je een aantal mooie momenten en namen van lokale wielrenners herinneren.

Een reeks gele truien uit verschillende tijdperken, gesigneerd door kampioenen, zal tentoongesteld worden, samen met andere emblematische truien (groen, wit, polka-dot, gecombineerd) die uitgedeeld worden op de officiële podia.

De fiets van Luis Ocana, winnaar van de Tour in 1973, zal deel uitmaken van de tentoongestelde stukken, net als een fiets die deelnam aan de editie van 1910. Je kunt ook de fiets en de bolletjestrui van Laurent Jalabert uit 2002 zien.