Fiets van J. Brankart : Nieuw stuk

  • Berichtcategorie:Nieuws

Dankzij een schenking van de familie van Jean-Noël Pierre, een voormalig seingever, kan het Maison du Cyclisme team dit unieke item presenteren dat ooit toebehoorde aan Jean Brankart. Een belangrijke figuur in het Belgische wielrennen in de jaren 1950, zijn overwinning in de Ronde van België als onafhankelijke renner in 1953 markeerde zijn opgang in het professionele wielrennen.

Dit is de fiets waarmee Jean Brankart naar de tweede plaats reed in de Tour de France van 1955! De fiets is gemaakt door “Elvé Mercier”, is gemaakt van staal en uitgerust met Simplex-Campagnolo en Huret-apparatuur. Deze machine bood professionele wielrenners een goede balans tussen duurzaamheid en prestaties.

Even ter herinnering:

Jean Brankart was een Belgisch wielrenner op de weg en op de baan, geboren op 12 juli 1930 in Momalle (Remicourt) en overleden op 23 juli 2020 in Luik. Hij was profwielrenner van 1953 tot 1960 en won in totaal 27 wedstrijden tijdens zijn carrière. Hij is het meest bekend om zijn prestaties in etappekoersen, met name de Tour de France. Drie top 10 finishes in zes deelnames! Hij had ook een reputatie op het gebied van tijdrijden en mountainbiken, waardoor hij een geduchte concurrent was in de grote wedstrijden.

Jean-brankart-au-tour-de-france-1955

Meer weten?

Negende in zijn eerste Tour de France in 1954, werd hij tweede in de Tour van 1955 achter de Fransman Louison Bobet en voor de Luxemburger Charly Gaul. Hij won twee etappes van de Grande Boucle. Jean won de 18e etappe “Saint-Gaudens – Pau”, 206 km lang, voor Bobet. Hij slaagde erin weg te rijden uit het peloton en zijn voorsprong te behouden ondanks de uitdagingen van het bergachtige terrein. Zijn prestatie in deze etappe was een demonstratie van zowel zijn talent als zijn vastberadenheid. Vervolgens won hij 3 dagen later de 21e etappe van de tijdrit tussen Châtellerault en Tours.

Datzelfde jaar werd Jean Brankart derde in Luik-Bastenaken-Luik en zevende in de Waalse Pijl. 1955 was een belangrijk jaar voor Jean Brankart, waarin hij zijn veelzijdigheid liet zien en zijn vermogen om uit te blinken in verschillende soorten terrein en evenementen

In 1958 werd hij tweede in de Giro d’Italia en won hij de Grand Prix de la Montagne. De renner uit Momallois werd tiende in de Tour in 1959!

Jean Brankart onderscheidde zich ook op de baan en won drie Belgische achtervolgingstitels en een bronzen medaille op de achtervolging tijdens de Wereldkampioenschappen Baan in 1959 in Amsterdam.

In 1960 moest Jean Brankart zijn carrière beëindigen vanwege ernstige hartproblemen.

Aarzel niet om deze legendarische fiets te komen ontdekken, evenals de handschoenen van Jean uit de collectie van Guy Crasset (vzw La Maison de la Mémoire du Cyclisme).

Het Huis van Wielrennen Luik-Bastenaken-Luik: wanneer geschiedenis en actualiteit elkaar ontmoeten!