Welkom bij “la Maison du cyclisme Liège-Bastogne-Liège”

  • Berichtcategorie:Nieuws
Logo Maison du Cyclisme Aywaille png

Aywaille is altijd al een wielerland geweest en organiseerde en organiseert wedstrijden voor verschillende categorieën en andere ritten. In samenwerking met de provincie en/of lokale verenigingen organiseerde de gemeente de Europese kampioenschappen mountainbike in 1998, de Belgische kampioenschappen op de weg in 2009 en de Wereldkampioenschappen Trials voor jongeren in 2015. Andere Belgische trials en enduro mountainbike kampioenschappen werden ook georganiseerd door lokale clubs.

Eind 2013 werd de gemeente benaderd door de vzw La Maison de la Mémoire du Cyclisme, die de collecties van haar leden op een of andere manier wilde tentoonstellen. Enige tijd later was het de collectie van wijlen Roger Wéry die een andere plaats moest vinden om tentoongesteld te worden zodat ze zichtbaar kon blijven.

De gemeente beschikte over een vrije ruimte (de begane grond van het voormalige Hôtel de la Grotte in Sougné-Remouchamps) die geschikt zou kunnen zijn voor een museaal project. In 2015 lanceerde ze daarom een project om de site te restaureren. In 2017 reageerde de provincie Luik positief op een verzoek om financiële en logistieke steun. Er werd een overeenkomst gesloten met de gemeente. Dankzij een aanzienlijke subsidie en de ondersteuning van human resources is het project in 2019 definitief van start gegaan met de opmaak van de eerste plannen, de opstelling van een bestek voor het meubilair en de scenografie en de opvolging van het project.

Wallonië en het Commissariat Général au Tourisme en Visit Wallonia, evenals verschillende andere verzamelaars en verenigingen, hebben zich aangesloten bij het project en hebben ook hun steun gegeven aan het Maison du Cyclisme.

Er werd een comfortabele ruimte ingericht voor het Maison du Tourisme Ourthe-Vesdre-Amblève, die op 17 juni 2022 zal worden ingehuldigd, naast de lokalen gereserveerd voor het Maison du Cyclisme. Er werd een samenwerking en partnerschap aangegaan met het Maison du Tourisme OVA, dat ook het onthaal en de toegang zal zijn voor het Maison du Cyclisme Liège-Bastogne-Liège. De vereniging GREOVA (Groupement Régional Economique d’Ourthe-Vesdre-Amblève) heeft het project ook ondersteund.

Ondanks de wisselvalligheden van de COVID-crisis en de overstromingen van 2021 hebben de gemeentelijke en provinciale diensten hun belangrijke werk voortgezet om het project te ontwerpen rond de geschiedenis van de wielerwedstrijden, met als doel de bezoekers onder te dompelen in het hart van de wedstrijden. Het is ook de bedoeling dat ze meer te weten komen over de wielersport en de verschillende disciplines.

De originaliteit van het project ligt in het gebruik van nieuwe technologieën in een geavanceerde omgeving en het aanbieden van speciale virtuele ervaringen die bezoekers in staat stellen om te leren terwijl ze plezier hebben. Een inrichting van hoge kwaliteit zorgt voor een warm welkom en een modulaire ruimte voor een aangenaam bezoek.

Ten slotte heeft een samenwerkingsakkoord tussen de Royal Cyclist’s Pesant Club Liégeois en het Huis van de Wielersport het mogelijk gemaakt om de naam “Liège-Bastogne-Liège” aan zijn naam te verbinden. Het “Maison du cyclisme Liège-Bastogne-Liège”, gelegen op het parcours van de oudste wielerwedstrijd, op een steenworp van de beroemde Côte de la Redoute, is nu klaar om u te verwelkomen en u de wielersport, zijn geschiedenis, zijn grote momenten en zijn actualiteit te laten (her)ontdekken.

 

Logos - soutien de la Maison du Cyclisme