De Tour, 50 jaar geleden

  • Berichtcategorie:Nieuws

Overwinning van een Belg in etappe 12 in 1974 en 5e Tour de France overwinning voor de “Kannibaal”.

We zitten al in etappe 12 van de Tour de France! 50 jaar geleden, in etappe 12, ging de overwinning naar Eddy MERCKX’ ploegmaat Joseph SPRUYT.

SPRUYT, een profrenner van 1965 tot 1976, won nog 2 etappes in de Tour, één in 1969 en de andere in 1970, en droeg een dag de gele trui in 1967. Joseph heeft 8 Tour de France, 4 Ronde van Italië en 4 Ronde van Spanje op zijn naam staan! Zijn palmares bevat een aantal ereplaatsen, waaronder de titel van Belgisch vice-kampioen in 1971.

50 jaar geleden won Eddy Merckx ook zijn 5e en laatste Tour de France. Hij heeft maar liefst 8 etappe-overwinningen op zijn naam staan!

Voor de Tour van 1974 bestond zijn ploeg in de kleuren van Molteni Alimentari uit de Belgen Joseph BRUYERE, Ludo DELCROIX, Jos DE SCHOENMAECKER, Joseph HUYSMANS, Edouard JANSSENS, Marc LIEVENS, Frans MINTJENS, Joseph SPRUYT en Victor VAN SCHIL.

50 ans, Vélo Joseph Bruyère et de Joseph Borguet - Liège - Aywaille Maison du Cyclisme
50 ans, Tour de France, équipement Molteni

Het Luik-Bastenaken-Luik Wielerhuis eert deze uitzonderlijke kampioenen! Eddy Merckx en Joseph Bruyère worden geëerd met zeldzame collector’s items. Hun emblematische oranje fietsen, truien en bijna complete bruine en donkerblauwe uitrusting getuigen van hun legende.

Geel staat centraal!

Je kunt ook andere gele Tour de France-truien ontdekken. Uit verschillende tijdperken, van Thévenet tot Hinault, via Merckx en Demi Vollering voor de dames, en niet te vergeten Philippe Gilbert!

50 ans, Tour de France - maillot de Philippe Gilbert
50 ans, Tour de France - mise à l'honneur du maillot à pois - vitrine de la MDC

Maar misschien heb je liever de speciale rode polka-dot trui voor de beste klimmer? Geen probleem! Die hebben we in de winkel, samen met de collectie van Laurent JALABERT, inclusief een fiets die speciaal voor hem op maat is gemaakt door zijn toenmalige sponsor Look. De groen-witte truien van andere kampioenen worden ook tentoongesteld.

Plan je een zomers bezoek aan het Maison du Cyclisme? We wachten op je! We zijn elke dag van de week open! Check onze openingstijden en kom langs.