De thematentoonstellingen

Tijdelijke tentoonstellingen om een bepaald onderwerp uit te lichten

Het « Maison du cyclisme Liège-Bastogne-Liège » is ontworpen om een zekere modulariteit mogelijk te maken en om de tentoonstellingen via verschillende thema’s te kunnen vernieuwen.

Bij de opening ligt de nadruk op Luik-Bastenaken-Luik, de Tour de France en de Luikenaars.

Liège-Bastogne-Liège

Ere aan alle heren!

Luik-Bastenaken-Luik, de oudste wielerwedstrijd, wordt als eerste in de schijnwerpers gezet, vooral omdat de opening van het « Maison du cyclisme » dat ook zijn naam draagt, samenvalt met het raceweekend.

Bijzondere voorwerpen zoals de fiets van Joseph Bruyère, gesigneerde truien van grote kampioenen, trofeeën en andere accessoires zullen worden tentoongesteld in verschillende ruimtes van het « Maison du Cyclisme » en vertellen over de grote uren van deze legendarische race.

Er is een speciale presentatie ontworpen voor de « Doyenne », vlak naast de ruimte die is gereserveerd voor één van de winnaars en niet in de laatste plaats, Philippe GILBERT, wereldkampioen en jawel geboren en getogen in de streek.

Phil zal persoonlijk aanwezig zijn om iedere bezoeker te verwelkomen! Je kunt zijn fiets en uitrusting van zijn overwinning op de «Doyenne » op 24 april 2011 ontdekken, net als een heleboel andere unieke voorwerpen die door de kampioen zijn uitgeleend.

De Tour de France

Ook de « Tour de France » wordt niet vergeten, en meer in het bijzonder de relatie met de provincie Luik. De « Grande Boucle » is hier 15 keer gefinisht en 16 keer gestart. De Tour kwam op 23 juli 1948 voor het eerst in Luik aan (de overwinning van Bartali) en vertrok de volgende dag weer. De laatste keer was in 2017, met een aankomst in Luik op 2 juli (overwinning van Kittel) en een start in Verviers op 3 juli.

Aan de « Grand Tour » namen een aantal Luikse wielrenners deel en sommigen van hen deden het bijzonder goed. Je zult herinnerd worden aan enkele mooie momenten en namen van lokale wielrenners.

Een reeks gele truien uit verschillende tijdperken die op de officiële podia worden gepresenteerd en door kampioenen gesigneerd, zullen samen met andere bijzondere truien (groen, wit, stippen, gecombineerd) tentoongesteld worden.

De fiets van Luis Ocana, winnaar van de Tour in 1973, zal deel uitmaken van de tentoongestelde stukken, net als een fiets die deelnam aan de editie van 1910. Je kunt ook de fiets en de bolletjestrui van Laurent Jalabert uit 2002 zien.